A 75 000 éves nő - így nézett ki neandervölgyi ősünk

BBC Studios / Jamie Simonds -
tudomány neandervölgyi Shanidar Z
Ismerd meg Shanidar Z-t, a neandervölgyi nőt, aki több tízezer évvel ezelőtt élt a Földön. A tudósok rekonstruálták az arcát!

2018-ban megtalálták egy neandervölgyi nő koponyáját egy Iraki Kurdisztáni barlangban. Lelőhelye után a Shanidar Z nevet kapta a koponya, melyet az évszázad legjobb állapotban fennmaradt neandervölgyi leletének tartanak, még úgy is, hogy egy sziklaomlás következtében kilapult. A koponyához tartozó csontváz alsó részét feltehetően 1960-ban tárta fel ásatásai során Ralph Solecki amerikai régész, aki legalább tíz neandervölgyi maradványaira bukkant. 

Ahogy az Origo cikke is említi, politikai nehézségek miatt mintegy öt évtizedbe telt, mire az angol régészek visszatérhettek az észak-iraki Zagrosz-hegységben található lelőhelyre. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, az utolsó neandervölgyiek körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt, rejtélyes módon haltak ki. 

Több száz darabból rakták össze

Dr. Emma Pomeroy és a 75.000 éves Shanidar Z.
Forrás: BBC/Gwyndaf Hughes

A koponya alapján tudósok megalkották a 75.000 éves nő arcát az új Secrets of the Neanderthals (A neandervölgyiek titkai) című Netflix dokumentumfilmhez. A 3D-s modellt az összetört koponya maradványai alapján készítették el. 

Dr. Emma Pomeroy, a Cambridge-i paleoantropológus és Lucia Lopez-Polin vezető konzervátor több mint 200 koponyadarabot rakott össze az arcrekonstrukció első lépéseként. Elmondásuk szerint a feladat olyan volt, mint egy nagy 3D-s kirakós játék, különösen azért, mert a töredékek olyan puhák voltak, mint „egy jól beáztatott keksz” - írja a Science Alert

Dr Emma Pomeroy
Dr. Emma Pomeroy 
Forrás: BBC Studios / Jamie Simonds

Az újjáépített koponya alapján 3D nyomtatással alkották meg az arcot, majd a bőrhöz hasonló külső réteggel vonták be a BBC Studios Science Unit által készített dokumentumfilmhez. Dr. Pomeroy elmondta, hogy a neandervölgyi ember koponyája korábbi tudásuk szerint nagyon különbözött a mai emberétől, főleg a hatalmas homlok és a kicsi áll miatt, a rekonstruált arc viszont azt mutatja, hogy ezek a különbségek nem voltak ennyire élesek. A paleoantropológus úgy gondolja, hogy a ma élő embernek még mindig van neandervölgyi DNS-e. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.