Fórum » Étel és ital » KARÁCSONYI SÜTÉS-FŐZÉS
Kinek a pap, kinek a papné, kinek a paplak.... Nem az a lényeg, hogy hány fogás lesz a karácsonyi menüben, hanem hogy aki készíti, szeretettel készítse, ne hánytorgassa fel, hogy bezzeg én halálra dolgoztam magam, akik meg körülülik az asztalt, egy kicsit éreztessék a "chef"-fel, hogy nagyon finom volt, nagyon hálásak érte. És ha lehet, vállalják át a mosogatást...:))))) (Tudjátok, a mindenszentek effektus....) Én se csinálok ezerfélét, mert se erőm, se időm, se kedvem hozzá. Tegnap megcsináltam 4 db fenyőfatortát, 2 nagy teptyinyi zserból és 3 teptyinyi "Anya elb...szott marcipánosa" nevezetű újítást. Ma reggel, délben és délután is dolgozom, este még sajtosat akarok sütni, aztán befejeztem. Életem első Karácsonya, amikor csak 8 féle süti lesz. De nem édekel. Fáradt vagyok, a fáradtságtól már aludni sem tudok, ennyi tellett tőlem, akinek nem tetszik, költözhet el. És még nincs megvéve minden, még a kutyákat sem fürdettem meg, a saját rendberakásomrólnem is beszélve. Nyűgös vagyok..... Minden elismerésem csupaszabó! :))
Nem állítottam hogy kinevetem, azt írtam mosolygok magamban (38.)! Nem szeretem az ilyen félreírást! És azért mosolygok, mert nem hiszem hogy ennyi plusz energiája lenne az embereknek, ennek ellenére sokan (és ezt általánosan kell venni, semmi konkrét személyt ne gondolj) mégis erőlködnek, mert azt hiszik attól lesz jó a szeretteiknek. Nézz körül, sose láttál még olyan embert aki alig várja hogy egy kicsit leülhessen? Jó dolog hogy betegre dolgozza magát, holott kevesebb étel előállításával is tudna örömet okozni? Mintha csak az evésen múlna minden, és főleg hogy mennyit, hányfélét. Ha nem láttál még főzni honnan szeded hogy 5X annyit el tud bárki is készíteni mint én ugyanannyi idő alatt, meg hogy fiatal és tapasztalatlan vagyok? Egyik sem talált, és éppen ezért tudom, hogy sokan vannak akik már hétköznap is sokat dolgoznak a szeretteikért és főznek is naponta,éppen eleget vállalnak és nem marad sok-sok felesleges energiájuk. Azt is látom, hogy a karácsony már a sok-sok-sok dologról szól, és mindig kitalálnak valamit amivel felül lehet licitálni az előző karácsonyt. Ezek viszont anyagi dolgok. A gyerek is a vele együtt töltött, örömmel teli időt igényli, amikor rá van figyelve, nem a sokféle sütit és főfogást. A túlzásbaesés egy gyerekes családnál bizony előbbi rovására megy. Így már például egyáltalán nem biztos hogy többet tesz a szeretteiért az, aki többet tesz az asztalra karácsonykor. Valahogy úgy érzem hogy sok-sok fogást emlegetni azoknak akik majd lerogynak a fáradtságtól a hétköznapokon is, elszomorító lehet. Mindig gondoljunk azokra akik kevésbé szerencsések. És nem lusták ám! Bár én lehet hogy lusta vagyok, vállalom: ugyanannyi örömet kevesebb energiával okozok. : )))))) Igen, mindenki annyit vállaljon amennyit tud és szeretne, és ne többet. Vagy szerinted ennél is többet kell, többet szoktál, hogy szép legyen a karácsony? Mert nem értem hogy min vitatkozunk. Vitatkozni szabad, az jó és nagyon jó vitapartner vagy azért is! :))) Ja meg azért vitatkozunk, mert nem értünk egyet és ezzel sincs semmi baj...:) Mint a legelső véleményemben írtam már...mindenféle karácsonyom volt...nem ugyanúgy telik mindegyik...Mikor hogyan alakul, ill. mikor hogyan van kedvem...van, hogy csak vendég vagyok és akkor alig valamivel készülök...van, hogy csak nálunk a vendégek, van hogy kevesebbel készülök és van, hogy sokkal...mikor hogyan esik jó...de attól még nem mosolygom meg magamban ( hogy helyesbítsek:) ) azokat akik másként csinálják, vagy akiknek másként jó! Csak ennyi! Egy vélemény a sok közül. :)
Kinek a pap, kinek a papné, kinek a paplak.... Nem az a lényeg, hogy hány fogás lesz a karácsonyi menüben, hanem hogy aki készíti, szeretettel készítse, ne hánytorgassa fel, hogy bezzeg én halálra dolgoztam magam, akik meg körülülik az asztalt, egy kicsit éreztessék a "chef"-fel, hogy nagyon finom volt, nagyon hálásak érte. És ha lehet, vállalják át a mosogatást...:))))) (Tudjátok, a mindenszentek effektus....) Én se csinálok ezerfélét, mert se erőm, se időm, se kedvem hozzá. Tegnap megcsináltam 4 db fenyőfatortát, 2 nagy teptyinyi zserból és 3 teptyinyi "Anya elb...szott marcipánosa" nevezetű újítást. Ma reggel, délben és délután is dolgozom, este még sajtosat akarok sütni, aztán befejeztem. Életem első Karácsonya, amikor csak 8 féle süti lesz. De nem édekel. Fáradt vagyok, a fáradtságtól már aludni sem tudok, ennyi tellett tőlem, akinek nem tetszik, költözhet el. És még nincs megvéve minden, még a kutyákat sem fürdettem meg, a saját rendberakásomrólnem is beszélve. Nyűgös vagyok.....
Kedves hableány...a világ minden kincséért sem akartalak leszólni vagy megbántani....! Csak azért reagáltam, mert Kineveted állításod szerint, akik többet tesznek az ünnepekért minTe...amit lehet, hogy másnak, fele annyi energiájába kerül, mint amit Te megteszel....De a fontos maga az ünnep és mindenki a mag örömére cselekedjen...:)) Az ajánlatod kedves, de biztos vagyok benne, hogy ezt már felfedezték sokan...és aztán mindenki eldöntötte magának, hogy mit vállal be, vagy mit szeret csinálni. És miért itéled meg azt aki többet tesz le az asztalra?? Vagy az miért és mitől minuszos?? Ezt nem bírom felfogni....lehet fele annyi energiával készítek el 5x annyit mint Te...míg Te megrogysz a kis főzés alatt...de mindegy nem ez a lényeg...az hogy ne nézd hülyének vagy idiótának azt aki nem úgy tesz mint Te! Biztosan nagyon fiatal lehetsz és tapasztalat híjján, még nemigazán tudhatod... És még egy utsó kérdés?? :) Szerinted mitől lesz szép a karácsony nekem??? Mitől lesz szép, Gyurmának? És mitől lesz szép még itt sok másoknak is?? Nem állítottam hogy kinevetem, azt írtam mosolygok magamban (38.)! Nem szeretem az ilyen félreírást! És azért mosolygok, mert nem hiszem hogy ennyi plusz energiája lenne az embereknek, ennek ellenére sokan (és ezt általánosan kell venni, semmi konkrét személyt ne gondolj) mégis erőlködnek, mert azt hiszik attól lesz jó a szeretteiknek. Nézz körül, sose láttál még olyan embert aki alig várja hogy egy kicsit leülhessen? Jó dolog hogy betegre dolgozza magát, holott kevesebb étel előállításával is tudna örömet okozni? Mintha csak az evésen múlna minden, és főleg hogy mennyit, hányfélét. Ha nem láttál még főzni honnan szeded hogy 5X annyit el tud bárki is készíteni mint én ugyanannyi idő alatt, meg hogy fiatal és tapasztalatlan vagyok? Egyik sem talált, és éppen ezért tudom, hogy sokan vannak akik már hétköznap is sokat dolgoznak a szeretteikért és főznek is naponta,éppen eleget vállalnak és nem marad sok-sok felesleges energiájuk. Azt is látom, hogy a karácsony már a sok-sok-sok dologról szól, és mindig kitalálnak valamit amivel felül lehet licitálni az előző karácsonyt. Ezek viszont anyagi dolgok. A gyerek is a vele együtt töltött, örömmel teli időt igényli, amikor rá van figyelve, nem a sokféle sütit és főfogást. A túlzásbaesés egy gyerekes családnál bizony előbbi rovására megy. Így már például egyáltalán nem biztos hogy többet tesz a szeretteiért az, aki többet tesz az asztalra karácsonykor. Valahogy úgy érzem hogy sok-sok fogást emlegetni azoknak akik majd lerogynak a fáradtságtól a hétköznapokon is, elszomorító lehet. Mindig gondoljunk azokra akik kevésbé szerencsések. És nem lusták ám! Bár én lehet hogy lusta vagyok, vállalom: ugyanannyi örömet kevesebb energiával okozok. : )))))) Igen, mindenki annyit vállaljon amennyit tud és szeretne, és ne többet. Vagy szerinted ennél is többet kell, többet szoktál, hogy szép legyen a karácsony? Mert nem értem hogy min vitatkozunk.
Nem is lenne teljes az ünnep, ha nem jönne közbe valami nem várt esemény, ami a sok teendő mellett ne várna megoldásra...mörfi törvény...:DDD Na ez az! Éppen tegnap délután, teregetés közben alkottam egy újabb mörfi törvény! Ime: Annak esélye, hogy papírzsebkendő után kutatva készer nyúljál ugyanabba a zsebbe, egyenesen arányos a mosandó ruhák sötét színével! (mert akkor tuti, hogy a kimaradt zseb papírzsepivel van tele!)
Cilla, akkor Te már nagyon előre vagy! Én majd csak holnap sütöm a beigliket. Igaz tegnap este már begyúrtam, most a hűvös kamrában pihen. Bár ahogy melegszik az idő, lehet, átköltöztetem a hűtőbe. :-)) Hogy teljes legyen az örömöm, tegnap este 11 órakor a mosogépem benyögte az unalmast, és úgy döntött a benne lévő vizet nem a lefolyóba nyomja, hanem kifelé :-))) Nos, sűrű anyázások közepette egy vödör vizet kellett felfókáznom... Csak hogy örüljek :-((( Nem is lenne teljes az ünnep, ha nem jönne közbe valami nem várt esemény, ami a sok teendő mellett ne várna megoldásra...mörfi törvény...:DDD
Gyurma, Lylia! Én is így szoktam....Szombaton beiglit, sütöttem, tegnap vaníliás kiflit, most pedig azért kuksolok itt a gép elött, mert várom, hogy megsüljön a zserbó, épp félúton van, érzem az illatát. Cilla, akkor Te már nagyon előre vagy! Én majd csak holnap sütöm a beigliket. Igaz tegnap este már begyúrtam, most a hűvös kamrában pihen. Bár ahogy melegszik az idő, lehet, átköltöztetem a hűtőbe. :-)) Hogy teljes legyen az örömöm, tegnap este 11 órakor a mosogépem benyögte az unalmast, és úgy döntött a benne lévő vizet nem a lefolyóba nyomja, hanem kifelé :-))) Nos, sűrű anyázások közepette egy vödör vizet kellett felfókáznom... Csak hogy örüljek :-(((
Hujjuj, természetesen nem tiltottam senkinek hogy szétdolgozza az agyát, én AJÁNLOTTAM egy másik megoldást, ami így kipróbálva abszolút nem sz...r nekem, és gondolom sokaknak szintén nem lenne az. Én kisbaba-kisgyerek mellett jöttem rá hogy így lesz a jobb, ilyenkor a kicsi ellátásán és a szokásos háztartási melókon kívül nagyon másra nincs is idő, a picik pedig rosszul tűrik, ha nincs meg a szokásos törődés, napirend, mert anya süt-főz-mosogat. És mivel jó volt így is, bölcsebben készültem már nagyobb gyerek mellett is. Azért is írtam le hogy nálunk hogy van, mert gondoltam vannak olyanok, akikre nagy teherként nehezedne a sok előkészület. Ők talán látják a példámból, hogy nem tragédia ha kisebb feneket kerítenek az egésznek. Persze gondoltam én, hogy lesznek majd akiknek meg lesz a véleményük, de ennyit megért. Én csak örülök ha mindenki úgy teszi ahogyan jónak látja. Aki többmindent akar és tud az csináljon többet. Akinek nincs sok ideje, annak továbbra is AJÁNLOM, hogy vegye figyelembe: nem attól lesz szép a karácsony hogy leharcolja magát. Mert van egy szint ami felett már a sok dícséret, nomeg az önelégült (?) lefekvés a nap végén kevés arra hogy összességében a mérleg ne fusson mínuszba, és nem várhatja el senki. Szerintem. De aki szereti a mínuszos dolgokat az csinálja mindenáron nyugodtan. Kedves hableány...a világ minden kincséért sem akartalak leszólni vagy megbántani....! Csak azért reagáltam, mert Kineveted állításod szerint, akik többet tesznek az ünnepekért minTe...amit lehet, hogy másnak, fele annyi energiájába kerül, mint amit Te megteszel....De a fontos maga az ünnep és mindenki a mag örömére cselekedjen...:)) Az ajánlatod kedves, de biztos vagyok benne, hogy ezt már felfedezték sokan...és aztán mindenki eldöntötte magának, hogy mit vállal be, vagy mit szeret csinálni. És miért itéled meg azt aki többet tesz le az asztalra?? Vagy az miért és mitől minuszos?? Ezt nem bírom felfogni....lehet fele annyi energiával készítek el 5x annyit mint Te...míg Te megrogysz a kis főzés alatt...de mindegy nem ez a lényeg...az hogy ne nézd hülyének vagy idiótának azt aki nem úgy tesz mint Te! Biztosan nagyon fiatal lehetsz és tapasztalat híjján, még nemigazán tudhatod... És még egy utsó kérdés?? :) Szerinted mitől lesz szép a karácsony nekem??? Mitől lesz szép, Gyurmának? És mitől lesz szép még itt sok másoknak is??
Gyurma, én pont ilyen vagyok.... Most állok neki 12. féle sütinek :-))) Muca! Köszi a beigli receptet! Mivel szeretek kisérletezgetni, ez is ki lesz próbálva. Szombaton már megsütöttem az idei beigliket, az imamondás után még meg is vuduztam öket és lám csodák csodája, csak egy mákos repedt szét, az se nagyon.
Gyurma, én pont ilyen vagyok.... Most állok neki 12. féle sütinek :-))) Gyurma, Lylia! Én is így szoktam....Szombaton beiglit, sütöttem, tegnap vaníliás kiflit, most pedig azért kuksolok itt a gép elött, mert várom, hogy megsüljön a zserbó, épp félúton van, érzem az illatát.
1 2 3 4 5 6 7 »
Hirdetés
|
Belépés
Hírlevél
Friss kommentek
Legforróbb téma
Legfrissebb cikkek
Szavazás
Ajánlat
|