Lehet, hogy önzőbbek vagyunk, mint gondolnánk

tükör, nő,
Radharani/Shutterstock - Radharani
önismeret egoizmus önzőség bocsánatkérés
Néha a magunkról alkotott kép meg sem közelíti azt, hogy valójában milyenek vagyunk. Tényleges személyiségünk sok mindenben eltérhet. Akár önzőbbek is lehetünk, mint gondolnánk.

Az önzőség általában egy rossz, ellenszenves tulajdonság, amit semmiképpen sem szeretnének az emberek magukban hordozni. Ez tiszteletre méltó, hiszen arra utal, hogy az adott személy szeretne együttérző és figyelmes lenni, hogy szeretne mások mellett állni, kiállni értük, és nem ártani senkinek önzéssel és önzőséggel. Jó embernek lenni csodálatos vágy. Az önbecsapás és a torz önkép azonban megakadályozhat bennünket ennek teljesítésében.

Ha bemeséljük magunknak, hogy nem vagyunk önzőek, fejleszteni sem tudjuk saját magunkat. Nem tudunk olyanná válni, mint amilyenek szeretnénk lenni.

Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy önzőbbek vagyunk, mint gondolnánk. Ez nem azt jelenti, hogy meggondolatlanok és rosszak vagyunk. Lehet, hogy csak elzárkózunk önmagunktól. De ennek nem kell így lennie. Ha nem akarunk önzőek lenni, akkor jó eséllyel képesek leszünk megbírkózni ezzel az oldalunkkal, ha szembe nézünk vele.

Ha egyáltalán nem gondoljuk, hogy önzőek vagyunk

Ha az egoizmust önzésként és énközpontúságként értelmezzük, akkor a legtöbb ember számára nehéz lehet teljesen felmenteni magát ez alól - és ez rendben is van. Elvégre gondoskodnunk kell magunkról, és bizonyos helyzetekben előbb kell magunkra gondolnunk, minthogy mások számára ott lehetnénk. És ebben általában mi vagyunk a legjobbak is: elvégre senki sem ismeri nálunk jobban a szükségleteinket – derült ki a Brigitte cikkéből.

Ennek ellenére sok olyan cselekedetünk, amelyet mások érdekében végzünk, bizonyos mértékig önző. Például jól érezzük magunkat, ha másokról gondoskodunk, vagy ha boldoggá tesszük őket. Befektetünk a kapcsolatainkba, amelyek végső soron (is) a mi hasznunkra válnak.

kapcsolat, probléma, szomorú férfi, vigasztalás
Befektetünk a kapcsolatainkba, amelyek végső soron (is) a mi hasznunkra válnak
Forrás:  Just Life/Shutterstock

De vajon az tesz-e rosszá egy jó cselekedetet, ha nekünk is hasznunk származik belőle? Nem, csak önzőbbé teszi, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

Ha nem gondoljuk, hogy magunkból következtetünk másokra

Szinte minden ember úgy kezdi, hogy önmagából következtet másokra, mert a saját tapasztalatunk és perspektívánk elkerülhetetlenül az elsődleges információforrásunk. Nem várhatjuk azonban, hogy ez a megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy megértsünk és reagáljunk más emberekre. Hiszen az ő tapasztalataik és perspektívájuk különbözik a miénktől, és néha nagyon is különbözik.

Bizonyos mértékig beleélhetjük magunkat mások helyzetébe, és megpróbálhatjuk átvenni a perspektívájukat, de a legjobb módja annak, hogy igazságot tegyünk egy másik emberrel szemben, az, hogy kapcsolatba lépünk vele, és meghallgatjuk.

Ha azonban eleve nem vesszük észre, hogy magunkból következtetünk másokra, akkor soha nem fogunk arra törekedni, hogy valóban elköteleződjünk feléjük. Ez akaratlanul önzővé tesz minket anélkül, hogy észrevennénk.

Úgy érezzük, hogy a bocsánatkérésen kívül semmi mást nem kell tennünk

Ki ne szeretné maga mögött hagyni a kellemetlen élményeket? Ki ne szeretné, ha egyetlen varázsszóval mindent lehetne tisztázni? Sajnos ez nem mindig ilyen egyszerű. Még a legőszintébb bocsánatkérés és a megbocsátásra való hajlandóság sem képes egyik napról a másikra kitörölni egy emléket és annak nyomait. Ha neheztelésnek ítéljük meg, ha valaki egy sérelem után az őszinte bocsánatkérés ellenére másképp viselkedik velünk szemben, akkor lehet, hogy kevesebb empátiával rendelkezünk, mint gondolnánk.

Biztosak vagyunk benne, hogy nem tartozunk senkinek semmivel

Természetesen nem önző dolog adósságokat törleszteni, szívességeket viszonozni és jóvátenni - és megbizonyosodni arról, hogy nem tartozunk semmivel.

Azonban az a nézet vagy meggyőződés, hogy nem tartozunk senkinek semmivel, önző vagy öncélú.

Például elfelejtjük, hogy mindenkinek tartozunk tisztelettel. És hogy mindenkivel szemben kedvesek és nagylelkűek lehetünk anélkül, hogy bármit is várnánk cserébe, vagy bármit is kompenzálnánk. Tartozunk azzal, hogy úgy bánunk másokkal, ahogyan mi szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Teljesen normális, hogy ezt itt-ott elfelejtjük a mindennapokban, miközben a saját démonainkkal küzdünk. De ez is önzőbbé tesz minket, mint gondolnánk.

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.